Scouts (11-15 jaar)

Bij scouting heet de jeugd van 11 tot 15 jaar Scouts. Je kan ze herkennen aan hun beige blouse. Verder dragen ze net als alle andere scouts een das.

De meiden zijn Gidsen en de jongens Verkenners. Zij houden vooral van spelen. Spelen in de natuur, sportief spelen of gewoon samen spelen. Maar met dat spelen wordt ook wat geleerd.

Serieuze spelletjes; een vlot bouwen, kamperen op een zelfgebouwd vlot, of op de 1ste etage van een zelf gebouwde verhoging, tenten opzetten en een kampeerterrein inrichten, hikes lopen (speurtocht) regionale scoutingwedstijden (RSW), HIT’s in het paasweekend.

Allemaal activiteiten die scouts kunnen doen. Er is geen thema meer zoals bij de Bevers en Welpen maar AVONTUUR, samenwerken en respect blijven centraal staan in de opkomsten en bij de activiteiten.

Jullie leiders spelen niet meer mee maar helpen jullie bij het leren van de vaardigheden Zij hebben ook geen themanamen meer.

Verkenners (jongens)

Iedereen kent ze wel, van die ventjes in kaki pakjes met een sjaaltje, in de volksmond beter bekend als “scouts” of “padvinders”. Iedereen heeft er wel eens om gelachen maar ondertussen weten maar heel weinig mensen wat ze nou allemaal doen…

En dat is dan precies de reden om verder te lezen, want, wat doen ze nou eigenlijk? Als doelstelling bij scouting geldt in het algemeen “het bevorderen van het Scoutingprogramma in Nederland, op grondslag van de ideeën van Lord Baden-Powell, om daarmee een plezierige beleving van de vrije tijd te bieden aan meiden en jongens, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van hun persoonlijkheid”.

Bij de verkenners kleden we dit op zo’n manier aan dat jongens in de leeftijd van 12 t/m 15 jaar spelenderwijs leren, verantwoordelijk te zijn voor andermans en eigen spullen, leiding te geven aan kleine en later grotere groepen verkenners, op een sociale en leuke manier met leeftijdsgenoten om te gaan, kampvuren te maken, met kaart en kompas te werken, veldkeukens te maken en deze gebruiken, hoe je een kamp opbouwt, hoe je de weg terug vindt als je midden in de nacht gedropt bent en ga zo maar door…

Uiteraard doen we niet elke week hetzelfde, dat kan ook niet als je zoveel kan doen en dat zou ook saai worden. Twee maal per jaar hebben we een weekendkamp en één maal per jaar een zomerkamp van een week.

Iedere week hebben we een hoop lol, doen we een hoop en kijken we alweer uit naar de opkomst van de week erna. Wil je weten hoe dat is? 

Kom dan maar een keer kijken, als je durft…

Gidsen (meiden)

Na de opening doen we kleine spelletjes om even de ergste energie eruit te halen voor we beginnen aan onze opkomst. De ene keer zijn we bezig met scouting technieken (Kaart en Kompas, Pionieren of

Routetechnieken) een andere keer zijn we creatief of doen we een groot spel om de samenwerking te bevorderen.

Er wordt geprobeerd een opkomst zo gevarieerd mogelijk in te vullen zodat het nooit gaat vervelen en we veel van elkaar leren. Voor het einde van de opkomst doen we dan gezamenlijk de corvee voor we gaan sluiten, zodat het er in ons gebouw weer netjes uitziet voor de volgende speltak.

We houden ook een paar keer per jaar een weekend. Dan zijn we van vrijdag tot zondag middag met z’n allen bezig in een bepaald thema. Eén van de weekenden is in ieder geval de RSW (Regionale Scouting Wedstrijden), omdat het leuk is om samen met de andere groepen in de regio wat te ondernemen.

In de eerste week van de zomervakantie gaan we altijd op kamp ergens in Nederland om het seizoen gezellig af te sluiten.

Speleenheden

In de scouts speltak heeft onze Scoutinggroep de volgende groepen.


Verkenners St Raphaeltroep

Vrijdagavond van 19:00 tot 21:00


Gidsen Klavervendel

Woensdagavond van 18:30 tot 20:30


Gidsen Mimosa

(start na zomervakantie 2024)

Donderdagavond van 18:45 tot 20:45


Verkenners St Joristroep

Dinsdagavond van 18:45 tot 20:45